duminică, 25 septembrie 2011

             Marea Neagră este o mare din bazinul atlantic planetar, care este situată între Europa și Asia, care se învecinează cu Rusia, Ucraina, Romania, Bulgaria, Turcia și Georgia. Prin Strâmtoarea Cherci se ajunge în Marea Azov, prin Bosfor în Marea Marmara, iar prin strâmtoarea Dardanele în Marea Egee și deci în Mediterană. Ea este un rest al Mării Sarmatice și prezintă o serie de aspecte unice în lume. Marea se întinde pe o suprafață de 423.488 km². Cel mai adânc punct se află la 2245 metri sub nivelul mării în apropierea de Ialta. Mareele sunt în general de mică amploare (cca. 12 cm). Salinitatea apei este în larg de 17-18 la mie, față de 24-34 la mie în alte mări și oceane. În zona litoralului românesc salinitatea scade și mai mult, în mod obișnuit fiind între 7 și 12 la mie.
Ecosistemul Marii Negre
   Face parte din categoria ecosistemelor stătătoare de apă sărată. Din punct de vedere al salinității, Marea Neagră se împarte în:
  • zona de suprafață;
  • zona de adâncime;
  • Sub aspect biocenotic găsim trei zone:
  • zona litorală;
  • zona pelagică;
  • zona abisală;
  • Temperatura apei variază la suprafață: vara până la 29 de grade celsius care ajung iarna pana la 0 grade celsius. Lumina pătrunde în largul mării la o adâncime de 150-200 m. Oxigenul este inexistent la adâncime [CO2,H2S]Curenții au intensitate redusă pe verticală și mai mare pe orizontală; iarna sau în timpul unor variații ale stării vremii, pot apărea valuri care ating 5-10 m. Biocenoza: alge inferioare, alge verzi, brune roșii. Animalele sunt reprezentate prin viermi, moluște, pești iar în atmosfera apropiată păsări și pescăruși.
Biotopul pontic-poate fi impartit in 4 etaje principale:-etajul supralitoral;
                                                                           -etajul mediolitoral;
                                                                           -etajul sublitoral;
                                                                           -etajul elitoral.
Fauna-urmatoarele specii fac parte din fauna Marii Negre. Prin aceste imagini va puteti da seama ca Marea Neagra este un "paradis acvatic natural". 
1)Meduza
Rhizostoma pulmo
Este o meduza de talie mare, care patrunde in Marea Neagra, usor de recunoscut dupa banda ingusta colorata in albastru, violet sau roz ce bordeaza marginea usor lobata a umbrelei.


2)Actinie:
 Actinia equina
  Numita si deditel de mare sau anemona, este cea mai raspandita actinie din marile circumeuropene, in Marea Neagra intalnindu-se in zona infralitorala pe fundurile stancoase unde poate forma populatii mari. Este o specie caracteristica asociatiei dominata de midii (Mytilus galloprovincialis). Polipul poate atinge pana la 5-6 cm diametru, avand culoarea verde-oliv sau roscat, discul adeziv prezentand un inel violet sau roscat.
 3)Guvidul 
Este o specie strict marină, care mai nou se găseşte în apele salmastre sau dulci. Trăieşte pe fund nisipos, preferând zonele adânci şi cu alge zoostera. Se hrăneşte cu puiet de peşte, mici crustacee marine, scoici mici, pe care le găseşte pe faciesul nisipos de pe fundul mării, unde predomină scoica Corbulomya. Se reproduce vara, când se apropie puţin de ţărm.

4)Pisica de mare
Pisica de mare preferă mai ales apele puţin adânci şi îşi petrece jumătate din timp ascunsă în nisip sau în mâl, astfel încât sunt vizibili doar ochii, orificiile secretoare şi coada.
   In Marea Neagra se varsa numeroase fluvii mari, ca: Dunarea, Nistru, Bug, Nipru, Rioni, Kizil-Irmak si de aceea salinitatea ei este scazuta (in medie 20-22 ‰) in comparatie cu cea a oceanului planetar. 
        MAREA NEAGRA RISCA SA DEVINA O    MARE MOARTA DIN CAUZA POLUARII!!!!!
Mai multe specii de pesti, plante si alte vietuitoare din Marea Neagra au disparut sau sunt pe cale de disparitie din cauza stratului de apa "moarta" de pe fundul marii, care s-a format exclusiv din cauza poluarii, potrivit unui raport publicat luni.
Concret, Marea Neagra risca sa devina o mare moarta in adevaratul sens al cuvantului pentru ca apa moarta continua sa inghita apa oxigenata in care traiesc pestii si nevertebratele, cu atat mai mult cu cat este un bazin aproape inchis, fara posibilitatea de curatare a apei. 
Unele dintre sursele de poluare, fabrici din industria grea sau agrochimica,cum ar fi cele producatoare de pesticide,sunt acum inchise datorita colapsului economic care a afectat multe tari dupa 1990.De asemeni unele interprinderi care mai functioneaza inca,au redus indicele de poluare prin aplicarea de tehnologii moderne si tratarea deseurilor.
Transportul de petrol prin Marea Neagra a cescut foarte mult si exista un risc constant de poluare prin aplicarea deversari datorate accidentelor si manevrelor gresite(robinete slabite, manevrare neatenta si spalarea ilegala a tancurilor de petrol).Poluarea poate fi prevenita in toate situatiile intrucat ea este rezultatul accidentelorsau folosirii intentionate a mediului pentru depozitarea deseurilor. 
Substante radioactive
Acestea sunt elemente care emit radioactivitate.Ele pot fi sustante din natura,lantanide sau actinide,sau elemente continand uraniu,produse ale activitatii omenesti.
Elemente ca uraniu exista in natura,astfel incat un anumit nivel de radioactivitate este intotdeauna prezent.

Deseuri solide
Prezenta gunoiului in mare este o problema majora deoarece ameninta vietuitoarele si habitatul acestora.Deseurile din plastic reprezinta o problema deosebit de dificila.
Energia nucleara
In mod normal,emisiile de la reactoarele nucleare sunt foarte strict controlate.Exista totusi riscuri de accidente iar depozitarea pe termen lung a deseurilor radioactive este dificila si costisitoare.
Accidente
Accidentul nuclear de la Cernobil din 1986 a produs imense suferinte umane si contaminari ale mediului,in special in unele zone ale Niprului,fluviu care se varsa in Marea Neagra. Indiguirile de pe fluviu au impiedicat insa cea mai mare parte a poluarii sa ajunga in mare. Din cauza acestui accident dar si a altor deversari operationale,nivelul de radioactivitate al Marii Negre este dublu fata de cel al Marii Mediterane,fara a pune totusi in pericol fauna si oamenii.
Titei
Titeiul brut contine mii de hidrocarburi.Acestea sunt compusi ale carbonului si hidrogenului care pot fi saturati(nu contin legaturi duble),nesaturati(contin legaturi duble sau triple de aceea sunt mai reactivi)sau aromatici(contin inele de benzen). In general,cu cat numarul de inele de benzen sau de legaturi duble si triple este mai mare intr-un compus al titeiului,cu atat mai toxic este acesta.
Producerea si rafinarea
Lubrifiantii bazati pe petrol se mai folosesc in utilajele de forare a titeiului sau a gazelor. Este foarte dificil,cronofag si scump sa se masoare concentratia de substante chimice organice care pot provoca poluarea.Stim putine despre concentratia si repartitia lor in Marea Neagra.























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu